Kom ud af dit misbrug af Benzodiazepiner med hjælp fra misbrugscenter

11 November 2020 Astrid Pedersen
image

editorial

Et misbrug af eksempelvis receptpligtig medicin er at sidestille med narkomani eller alkoholisme. Dette må efter mange års forskning i afhængighed og pillemisbrug konstateres. Og det er der for så vidt intet odiøst i. Mange smertestillende og angstdæmpende medicintyper samt diverse former for ADHD medicin er nemlig baseret på stoffer, som er nærmest identiske med hård narkotika så som heroin eller amfetamin.

Det kendte ADHD medikament Ritalin, som virker beroligende på børn med ADHD strukturer i hjernen, vil på normalt disponerede voksne virke som amfetamin – også kendt som speed – og dermed præstations fremmende. Moderne smertestillende medikamenter i form af opioider emulerer opiaterne, og har således foruden deres smertestillende virkning også en beroligende og euforiserende virkning. Samtidig laver opioider, lige som benzodiazepiner, rod i hjernens eget belønnings system, hvilket kan føre til dybt depressive tilstande i forbindelse med ophør af indtag.

Der ud over skal det bemærkes at opioid eller benzodiazepiner abstinenser i foruroligende grad minder om de abstinenser en heroin afhængig narkoman oplever når han eller hun forsøger at kvitte stoffet ”cold turkey”. Det er altså utroligt vigtigt at pillenarkomani tages alvorligt på lige fod med andre former for afhængigheds baseret misbrug. Og derfor skal du, såfremt du har mistanke om at du er ved at udvikle afhængighed af læge ordineret medicin, hurtigst muligt kontakte et misbrugscenter.

Hvordan kan et misbrugscenter hjælpe mig med min afhængighed af piller?

På et misbrugscenter ses der med største alvor på et overforbrug af receptpligtig medicin. Det er blandt andet vigtigt at den såkaldte afgiftning foregår i trygge forhold og under overvågning af sundhedsfagligt personale. Hos Behandlingscenter Søby Park vil du blive tilbudt et behandlingsforløb af en typisk varighed på fem uger, indledt med en afgiftning og afsluttet med opfølgende møder for at forhindre eventuelt tilbagefald.

Du kan læse mere om misbrugsbehandling på behandlingscentersoebypark.dk

More articles