Hvad skulle vi dog have gjort uden jagt?

18 April 2022 Anders Lundtang Hansen

editorial

Når du vandrer rundt i det danske landskab på et givent tidspunkt om året, så kan du se, om man er ved at høste markerne, så noget på dem eller lægge dem brak, og det sker formentlig med store maskiner mange af disse processer.

Du kan nok gætte dig til, at man tidligere gjorde det i noget mindre skala, og det tog også meget mere tid og mere mandskab at nå i mål med det.

Derfor kan det være svært at forestille sig, hvad man gjorde før da, for det går mange, mange år retur til, hvad vi gjorde før da.

Dengang var det virkelig noget med at overleve fra dag til dag, hvor man ikke vidste, hvad man fik at spise, HVIS man fik noget at spise.

Der var ikke noget med at være kræsen her, for man var ikke garanteret, om man fik noget at spise dagen efter, så det var bare med at spise, når muligheden meldte sig.

Vi tog nemlig på jagt dengang.

Jagt

Vi havde ikke overlevet uden jagt

Det var lang tid før, at vi mennesker begyndte at regne ud, at vi nok burde finde på en måde, så vi var mere sikre på, at vi løbende kunne få noget at spise, og vi eventuelt kunne lave et forrådskammer, hvor vi kunne opmagasinere mad til os selv.

Og der skulle også være foder til de dyr, som vi brugte til at dyrke markerne med.

Og det var noget helt nyt, at vi ikke nedlagde og slog alle dyr ihjel, som vi kom i nærheden af, for vi jagede det, som vi kunne komme til.

Dengang jagede vi med forskelligt jagtudstyr, før vi begyndte at tænke langsigtet og mere fokusere på at dyrke jorden.

Bevares, vi jager da stadig nu om dage, men det er ikke for at overleve i samme skala, som det handlede om dengang.

More articles