Hvad er generaliseret angst?

14 October 2019 Astrid Pedersen

editorial

Måske kender du fra dig selv, at du i perioder bekymrer dig mere end godt er. Tanker om svigtende økonomi, sygdoms symptomer, skilsmisse eller andre personlige katastrofer trænger sig på, og gør det svært at fokusere på noget som helst andet. Man kan nærmest føle sig tvunget ind i et fængsel af bekymringer mens det står på. Det er en hel lettelse, når bekymringerne letter, og tankemylderet fortager sig – og man endelig kan komme videre med de vigtige ting i tilværelsen.

For mennesker med generaliseret angst er denne tilstand permanent. Generaliseret angst er kendetegnet ved konstante bekymringer, fra man står op om morgenen og til man går i seng om aftenen. Som oftest er bekymringerne værst lige omkring sengetid, hvor man prøver at få ro på så man kan sove. Mange mennesker, som lider af generaliseret angst, lider samtidig af søvnbesvær og dermed søvnunderskud, fordi katastrofetankerne bliver ekstra insisterende og påtrængende om natten.

Når man lider af generaliseret angst, er denne type tanker præget af en vis tvangsagtig karakter. Man kan føle, at man ikke må ignorere tankerne, da de så vil blive til virkelighed, og noget forfærdeligt vil tilstøde én selv eller mennesker, man holder af. Det kan for eksempel være sygdom og død, ulykker ellerøkonomisk ruin. For mennesker, som er ramt af generaliseret angst i en svær grad, kan angsten udvikle sig til en form for OCD (Obsessive Compulsive Disorder), hvor det er påkrævet, at man udfører bestemte handlinger på bestemte måder for at forhindre ulykkerne i at regne ned over én og éns familie.

Det er klart, at angst i dette omfang kan virke endog særdeles hæmmende i forhold til at føre en normal tilværelse. Og derfor er det en god idé at opsøge professionel hjælp, inden angsten udvikler sig.

Få den bedste hjælp til at overkomme generaliseret angst hos en specialiseret psykoterapeut

Hos psykoterapeut og angst specialist Kim Liljehult kan du få individuel terapi, som kan hjælpe dig med at overkomme din angst. Læs mere om behandling af generaliseret angst på angstekspert.dk

More articles